Öncelikle sizi bu güzel gelişme için tebrik ederiz. İlk başlarda korkmanız ve heyecanlı olmanız oldukça normal. Size hafta hafta açıklayacağımız bebek gelişimi rehberi sayesinde attığınız her adımda daha güven dolu hissedeceksiniz. Her biri yaklaşık 3 aylık periyotlara ayrılmış (trimester) 9 aylık süreçte vücudunuz çeşitli değişikliklere uğrayacak ve bu sürecin sonunda da bebeğinizi kucağınıza alacaksınız.
Bebeğinizdeki gelişmeler
Temeli oluşmuş dolaşım sistemi artık minik kalbine kan pompalamaya başlamış bulunuyor. Vücudunun büyük kısmını kaplayan kalbi iki katı hızla atmaktadır. El, kol ve bacaklarını oluşturan yapılar gövdesinin her iki yanında tomurcuklanmaya başlamış bulunuyor. Beyin ve sinir sistemiyle birlikte omurgası da bu dönemde temel olarak şekillenmeye başladı.
Anne adayındaki değişimler
Bebeğiniz gelişim gösterirken artık siz de hamileliğin klasik göstergeleri göstermeye başlıyor. Memelerde hassasiyet, sıklıkla idrara çıkma isteği, mide bulantıları ve kokulara hassasiyet gibi durumlar yaşanıyor olabilir. Yaşadığınız bulantı ve kusmalardan dolayı kilo kaybı olabilir. Eğer 2 kilodan fazla olmuyorsa endişelenecek bir durum yoktur. Fakat bunun dışında daha yüksek bir kilo kaybınız varsa doktorunuza danışmalısınız.
Bir gün çok enerjikken diğer gün ağlama krizlerine girebilirsiniz. Hormonsal ve fiziksel değişikliklerle birlikte ruhsal olarak da yorulabilirsiniz. Hayatınızın değişeceğine dair yaşadığınız merak ve endişeler de bu durumu tetikleyebilir. Burada yalnız olmadığınızı bilmelisiniz. Eşiniz veya ailenizden bu durum ile ilgili yardım alabilir ve onlarla keyifli vakit geçirerek duygu durumunuzu eski haline taşıyabilirsiniz. Bu dönemde beslenmenize dikkat edin ve bolca dinlenin.
Yemeklerinizden acıyı, baharatı çıkarmalı; asitli ve gazlı yiyecek-içecekleri tüketmemeye özen göstermelisiniz. Ayrıca çiğ et, pişmemiş salan, sosis, sucuk ve pastırma gibi yiyeceklerden uzak durmalı; iyi pişmemiş tavuk, et ve balık tüketmemelisiniz.