Bebeğinizdeki gelişmeler
Kısacası bebeğiniz minik bir erik büyüklüğünde! Artık iç organları oluşmaya başladığı için embriyo olmaktan çıkıp fetüs olarak adlandırılmaya başlanmakta. Kıkırdak şeklinde oluşmaya başlayan iskelet sistemi, kemik dokusunu oluşturmaya başladı. Böylece her geçen gün vücudu uzayacak ve kemikleriyle birlikte iç organları ve uzuvları da gelişmeye aynı hızla devam ediyor olacak.
Bebeğinizin en zor meydana gelen dudak ve damak yapısı oluşmaya başladı. Ultrasonda bebeğinizin kendi ağzını açıp kapattığını göreceksiniz.
Perdeli yapıda olan el ve ayak parmakları bu haftadan itibaren daha belirginleşmeye başlıyor. Ayrıca tırnakları oluşturacak temel yapılar da oluşmaya başladı. Her ne kadar dişlerinin çıkmasına daha çok varsa da diş tomurcukları minik ağzında yerini aldı.
Böbrek, karaciğer ve beyin gibi yaşamsal faaliyetleri gösteren organlar asıl yerlerini almaya başladı.
Anne adayındaki değişimler
Dışarıdan bakıldığında halen hamileliğiniz belli olmamakla birlikte eski kıyafetlerinize sığmamaya başlayabilirsiniz. Vücudunuzdaki ödem, bağırsaklarınızdaki gaz veya şişlik ve memelerinizin dolgunluğu yüzünden yeni kıyafetler bakmanın zamanı geliyor!
Rahminiz tenis topu büyüklüğüne ulaştığı için bebeğinize kan pompalanabilmesi açısından kalbiniz biraz daha hızlı atıyor.
Hormonlarınızın uyarıları sonucu tükürük bezleriniz normalinden fazla çalışmaya ve bolca tükürük oluşturmaya başladı. Nişastalı ve şekerli yiyeceklerden uzak durarak tükürük oluşumunu azaltabilirsiniz.
Bu dönemde anne adaylarının sıklıkla karşılaştığı durumlardan biri de diş problemleri ve diş etlerinin şişmesidir. Bebeğinizin kemik ve diş gelişimi oluşmaya başladığı için vücudunuz kalsiyumsuz kalabilir. Bunun önüne geçmek için kalsiyum açısından zengin besinler tüketmeli, eğer bir sağlık probleminiz yoksa süt ve süt ürünlerini bolca tüketmelisiniz. Diş problemleri için de en kısa sürede hemen doktorunuza danışmalı ve diş sağlığınızı korumak için günde en az iki kere, iki dakika fırçalamaya dikkat etmelisiniz.