Evcil hayvanları herkes çok sever. Evimizde dolaşan minik tüylü dostlarımız bir süre sonra ailenin bir parçası olurlar. Özellikle çocuklar evcil hayvanlarla kardeşlermiş gibi büyürler. Aralarında çok özel bağlar kurarlar.

Evde evcil hayvan bulundurmak sadece eğlencenin ötesinde, çocuktaki duygusal gelişime de yardımcı olur. Çok sayıda bilimsel çalışma evcil hayvanların çocukların duygusal gelişimine katkı sağladığını gösteriyor. Hayvanlarla iletişim içinde olan çocukların gelişimi diğer çocuklara göre etkili oluyor. Empati duyabiliyorlar, şefkatli oluyorlar ve sorumluluk sahibi davranışlar sergiliyorlar. Alerji söz konusu olmadıkça çocuğunuzun hayvanlarla takılmasına hiçbir problem bulunmamaktadır.

Evcil Hayvan ve Çocuk Arasındaki Bağ

Evcil hayvanlar sahiplerine karşı özel bir bağ hissederler. Bu sevgi bağı onlara her alanda yardımcı olmalarını ve tıpkı birer arkadaşmış gibi yaşamalarını sağlar. Çocukların sahip olduğu evcil hayvan dostları onların sosyal, duygusal, bilişsel gelişimi ve zihinsel sağlığı gibi birçok konuda geliştirir. Hayvanlar ile kurulan bağ olumlu tüm duyguların gelişmesinde önemli rol oynuyor.

Evcil hayvanların yararı bu kadarla bitmiyor. Evcil hayvan ile kurulan bağ çocuğunuzun diğer insanlarla da bağ kurmasını kolaylaştıracaktır. Daha rahat arkadaşlıklar kuracak ve sosyal açıdan aktif olmasını sağlayacaktır. Daha az öfkelenmesine ve empati kurabilmesine yol açacaktır. Çocuğunuz tüm canlılara karşı daha şefkatli ve iyi kalpli yaklaşacaktır.

Evde Evcil Hayvan Bulunmasının Yararları

Evcil hayvanlar sevgi dolu varlıklardır ve koşulsuz severler. Özellikle yalnızlık çeken çocuklar için çok iyi dost olurlar. Çocuğunuzun bir kardeşi yoksa ya da kardeşiyle anlaşamıyorsa, duygusal açıdan sıkıntılar yaşıyorsa evcil hayvanınız onun her daim yanında olacaktır. Evcil hayvanınız çocuğunu oturup basitçe dinleyecektir. Köpeğini varsa arada çocuğunuzu sevip yalayabilir, kediniz varsa kucağına oturup mırıldanabilir. Her şekilde çocuğunuza arkadaşlık edecek ve mutlu edecektir. Evcil hayvanlar hem oyun arkadaşı hem de sırdaş olabilmektedir.

Evcil Hayvanın Çocuk Sorumluluk Duygusu Açısından Etkileri

Evcil hayvan bakmak büyük bir sorumluluktur. Yemeğini, suyunu ve dolaşmasını sağlamanız gerekir. Tıpkı çocuk büyütüyormuş gibi hayvanla da ilgilenmelisiniz. Bu sorumlulukların bazılarını çocuğunuzla beraber yapabilirsiniz. Örneğin evcil hayvanın suyunu ve mamasını koymasını öğretirseniz çocuğunuz bunu seve seve yapacaktır. Tabi çocuk olduğu için unutabileceğinden dolayı her zaman arkasından kontrol etmelisiniz.

Evcil hayvanı aynı zamanda dışarıya çıkıp gezdirmeniz gerekir. Gezdirme işlemini çocuklarınızla birlikte yapabilirsiniz. Böylece hem ailece yürüyüşe çıkmış olup keyifli vakit geçirirsiniz hem de evcil hayvanınızla ilgilenmiş olursunuz. Her açıdan çocuğunuza ve ailenize çok iyi gelecek bir aktivite olmuş olur.

Bu tarz sorumluluklarla alışarak büyüyen çocuklar büyüyünce de sorumluluklarına dikkat edeceklerdir. Çocuğunuzun sorumluluk sahibi olması için evcil hayvanlar en iyi seçenektir.

Evcil Hayvanın Çocuk Duygusal Gelişimine Katkısı

Kediler ve köpekler çok derin bir empati duygusuna sahiptir ve sahipleriyle bağ kurabilmektedir. Örneğin çocuğunuz üzüldüğünde evcil hayvanınız mutlaka yanına yaklaşacak ve onunla ilgilenmeye çalışacaktır. Ağladığında onu sakinleştirmek için elinden geleni yapacaktır. Çocuğunuz belki de derdini evcil hayvanına anlatarak sakinleşecektir. Her anlamda evcil hayvanlar çocuğunuzun en iyi arkadaşı olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Evcil hayvanların çocuklara faydaları nelerdir?

Evcil hayvanlar çocuğunuzun sorumluluk sahibi olmasına, empati kurabilmesine ve şefkatli bir birey olarak yetişmesine olanak sağlar. Duygusal açıdan çocuğunuza her daim destek olurlar.

Hayvan sevgisi insana ne kazandırır?

Hayvanlarla olan iletişim ve sevgi, insanların stresinin azalmasına ve çevrelerine karşı daha şefkatli yaklaşmalarına sebep olur.

Çocuğa evcil hayvan ne alınır?

Çocuklara evcil hayvan olarak muhabbet kuşu, kedi, köpek ve balık alabilirsiniz. Bu hayvanların bakımı basittir ve temel sorumluluk duygusunu geliştirir.


Başa dön
12