Çocuklarda yemek yeme zorluğuyla başa çıkmak bazen çok güç olabiliyor.
Ebeveynler de bu durumun üstesinden gelebilmek için tablet ya da telefondan video açabiliyor. Bu şekilde ebeveyn çocuğuna rahatça yemek yedirirken ona zarar verdiğinin farkında olmuyor.
Yapılan araştırmalar bilgisayar, tablet ve telefon karşısında gereğinden fazla zaman geçiren çocukların gelişimsel gerilik, zeka geriliği, obezite, beyin yapılarında bozulmalar, ergenlik döneminde depresyon, kontrolsüz cinsel davranışlar, yeme bozuklukları, sosyal içe çekilme gibi sorunlarla karşılaştıklarını gözler önüne seriyor.
“Teknoloji çağında yaşıyoruz, içerikleri kontrol ediyoruz” diyerek kimi ebeveynler farkında olmadan çocuklarına psikolojik anlamda ciddi zarar verebiliyor. “Ekrana bakmanın belli bir süresi” var diyen uzmanlar süreleri şu şekilde belirtiyor:
- 0 – 2 yaş arasında sadece ebeveynlerinin kontrolleri dahilinde telefon veya video görüşmesi yapabilir.
- 2 – 5 yaş arasında günde 1 saat bilgisayar, tablet veya telefonla ilgilenebilir.
- 5 yaş sonrasında günde 2 saat bilgisayar, tablet veya telefonla ilgilenebilir.
Belirtilen süreleri tek seferde değil gün içine yayarak kullanılması ve ebeveyn kontrolünde ekran başında süre geçirmesi de ayrıca öneriliyor.
Unutulmaması gerekir ki; 3 yaşında bir çocuğun akıllı telefon kullanabilmesi onun çok zeki değil ihmal edilmiş bir çocuk olduğunu gösteriyor.