Çocuklarda boy uzaması, genetik faktörler ve beslenme faktörleri ile ilişkilidir. Anne ve babanın boyu, kısaca genetik faktörler çocuğun boyu üzerinde %80 oranında etkilidir. Ancak yetersiz beslenen, bazı besinleri tüketmeyen, özellikle proteinden fakir beslenen çocuklarda boy kısalığı görülebilir. Bu nedenle bazı besinleri çocuğunuzun beslenmesine daha çok eklemenizde fayda vardır.
Protein bu konuda çok önemlidir. Çocuğun kaliteli protein alması, boyunun uzaması aşamasında ona yardımcı olacaktır. Bu nedenle et, tavuk, balık gibi kaliteli protein kaynağı besinlerin, mutlaka çocuğun beslenmesine eklenmesi gerekir.
Süt de çocuğun boy uzamasına katkı sağlayan oldukça önemli bir besindir. Süt iyi bir kalsiyum kaynağı olduğu için kemik gelişiminde ve boy uzamasında olmazsa olmaz besinler arasındadır. Büyüme ve gelişme çağındaki çocukların beslenmesinde, ortalama 2 bardak süt veya yoğurdun mutlaka bulunması gerekir.
Kuru meyveler ve kuruyemişler de iyi birer potasyum ve kalsiyum kaynağı oldukları için çocukların beslenmesinde mutlaka olması gerekir. Özelikle fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişleri ve kuru erik, kuru kayısı, hurma, kuru üzüm gibi hem demirden hem de kalsiyumdan zengin kuru meyve kaynakları da mutlaka çocukların beslenmesine ilave edilmelidir. Ayrıca susam da çok iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Bu nedenle çocukların beslenmelerine mutlaka eklenmelidir. Susamı yoğurdun veya sütün içerisine ekleyerek veya tahin olarak da aynı şekilde çocuğunuza sunabilirsiniz.
Balık da boy uzaması konusunda çok önemli kaynaklardan birisidir. İyi bir omega 3 kaynağı olduğu için boy uzamasında oldukça etkilidir. Eğer çocuğunuz balık tüketmiyorsa omega 3’ü çocuğunuza destek olarak verebilirsiniz.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler de yine kalsiyumdan zengin besinler arasındadır. Kemik uzamasında, gelişiminde ve çocuğun büyüme evrelerinde oldukça önemli. Bu nedenle brokoli, pazı ve roka gibi sebzeleri mutlaka çocuğunuzun beslenmesine eklemelisiniz.
Tüm bu besinler belirli bir beslenme örüntüsü içerisinde, çocuğun tüm öğünlerine dağıtılmalıdır. Yetersiz beslenen bir çocuğun boyunun ve gelişiminin geride kalacağı zaten tahmin edilebilir. Bu nedenle yetersiz beslenen çocuklara teşvik edici ve beslenmeyi farklılaştırıcı yaklaşımlarda bulunulmalı ve çocuklar mutlaka cesaretlendirilmelidir. Boy uzamasına yardımcı olan besinler de öğünlerine mutlaka ilave edilmelidir.